BRANDWEER DEN DOLDER

brandweer krijgt multifunctioneel voertuig

31-03-2017

Vanaf de komende zomer krijgt de brandweerpost in Den Dolder de beschikking over een nieuw en uniek voertuig. De Veiligheidsregio Utrecht heeft besloten alle tankautospuiten in de komende jaren te vervangen. Door gezamenlijke inkoop kunnen daardoor veel kosten bespaard worden. Op een aantal posten komt een specialistisch voertuig te staan. In Den Dolder wordt dat een voertuig die behalve voor de bestrijding van ‘normale incidenten’ ook ingezet kan worden als schuimblusvoertuig en de watervoorziening bij grote incidenten kan verzorgen.

 

Het voertuig krijgt de standaard bepakking van een tankautospuit, maar beschikt daarbij over een watertank van 8000 liter. Op het voertuig wordt het CAFS(Compressed Air Foam System)-systeem ingebouwd, waarmee onder andere grote vloeistofbranden bestreden kunnen worden. Momenteel staat er alleen een schuimblusvoertuig in Utrecht. Woordvoerder Debbie Volger van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) geeft aan: “De keuze voor dit voertuig op de brandweerpost in Den Dolder is logisch. De post ligt relatief centraal in de regio. Daarbij kan het voertuig snel ter plaatse zijn bij incidenten bij de Remia en op het spoor.”

 

Helemaal nieuw is het concept niet. In Dordrecht is eveneens een multifunctioneel voertuig actief, maar daar gaat het om een combinatie tussen een tankautospuit en een hoogwerker. Ook in het Rotterdamse Havengebied rijden tankautospuiten met een grote watertank en schuimvormend middel aan boord. In Duitsland wordt geëxperimenteerd met een combinatie tussen een hulpverleningsvoertuig en een tankautospuit.

 

De komende periode staat in het teken van het opleiden van de brandweerlieden om bekend te raken met het voertuig. Naar verwachting zal het aantal extra uitrukken beperkt blijven. Debbie Volger: “Het komt niet vaak voor dat er een beroep gedaan moet worden op zo’n specialistisch voertuig. Wanneer dat echter noodzakelijk is, is de kans ook groot dat er sprake is van een groot en complex incident. We trainen de brandweerlieden nu in het gebruik van het voertuig. De post in Den Dolder heeft op jaarbasis een behoorlijk groot aantal uitrukken en daardoor is de verwachting dat de extra belasting op de vrijwilligers meevalt. We wensen de post heel veel succes in de komende periode!”

 

Het voertuig zal als roepnummer 09-6561 krijgen, vooruitlopend op het nationale roepnummerplan.

 


COPYRIGHT BRANDWEER DEN DOLDER