BRANDWEER DEN DOLDER

OVER ONS

De brandweerpost Den Dolder is gelegen aan de Dolderseweg 164, bij de ingang van de zowel de Willem Arntsz Hoeve (Altrecht) als Reinaerde. Vroeger diende het gebouw als badhuis. De post bestaat volledig uit vrijwillige brandweerlieden en zij hebben de beschikking over een tankautospuit met het roepnummer (09)6531. In de alarmering herkent u het voertuig volgens de roepnaam '096531'. Het gebied waarin de tankautospuit uit Den Dolder als eerste uitrukt beslaat momenteel geheel Den Dolder, een groot deel van Bosch en Duin en een deel van Bilthoven-Noord, Soest, Lage Vuursche en het landgoed Pijnenburg in de gemeente Baarn.

 

Tot 1 november 2010 maakte de brandweer Den Dolder deel uit van de brandweer Zeist. Inmiddels vallen alle brandweerkorpsen in de regio onder de Veiligheidsregio Utrecht (VRU).

 

De laatste jaren ligt het aantal uitrukken redelijk stabiel op zo’n 200 per jaar. In 2011 werd er echter maar liefst 272 keer een beroep op de Dolderse vrijwilligers gedaan. Veel van deze meldingen zijn afkomstig van zorgcentra en (zorg)instellingen. Doordat patiënten uit deze instellingen verminderd zelfredzaam zijn is bij een automatische melding de doormelding naar de Regionale Alarmcentrale (RAC) van de brandweer verplicht. Hierdoor kan er snel uitgerukt worden in geval van een branddetectie, maar in veel gevallen blijkt er sprake van een ongewenst alarm (door bijvoorbeeld roken onder een melder, douchen of kookwerkzaamheden). Maar toch: met honderden verminderd zelfredzame cliënten is het van levensbelang dat er bij een brand snel een brandweervoertuig op de stoep staat. Door de gunstige ligging van de post Den Dolder kunnen de Willem Arntsz Hoeve en Reinaerde dan ook snel bediend worden. Sinds eind 2015 wordt er een strengere procedure voor automatische brandmeldingen gehanteerd, met als doel het aantal ongewenste meldingen te verminderen. Dat heeft effect: in 2016 hoeven wij aanzienlijk minder uit te rukken voor loze brandmeldingen!

 

Andere incidenten waar de post veel mee te maken heeft zijn treinincidenten, natuurbranden, assistentie van de ambulancedienst en weersoverlast. Door Den Dolder loopt een zeer druk bereden spoor en helaas gaat het daar ook zo af en toe mis. Bovendien is Den Dolder aan vrijwel alle zijden omringd door bosgebieden. Doordat er geen ruimte was voor een 4×4 (terreinvaardig) aangedreven voertuig is de tankautospuit van Den Dolder uitgerust met een lier, zodat deze zichzelf los kan trekken. Bij een melding van een natuurbrand rijdt er ten alle tijden een terreinvaardig voertuig mee, zodat ook de moeilijk bereikbare brandhaarden benaderd kunnen worden Door een aantal drukke provinciale wegen in het verzorgingsgebied komt het ook voor dat er bij ongevallen assistentie van de brandweer noodzakelijk is. Personen kunnen bekneld raken of op een veilige manier uit een voertuig gehaald moeten worden. Ook rijdt de brandweer Den Dolder als ‘first responder’ op meldingen van een reanimatie. In het voertuig is dan ook een AED aanwezig en al het personeel is daarvoor opgeleid en wordt jaarlijks bijgeschoold.

 

Eigenlijk kan je het zo gek niet bedenken of de brandweer kan opgeroepen worden. Een paard in een zwembad, een auto tegen een woning of tientallen omgevallen bomen tijdens een storm; de brandweer biedt graag hulp. Daarvoor staan in Den Dolder 24 uur per dag en 7 dagen per week vrijwilligers paraat om snel op te kunnen treden!


COPYRIGHT BRANDWEER DEN DOLDER